duminică, 27 septembrie 2015

Despre vreme si nu numai

De la ultima postare vremea a fost cu suisuri si coborasuri. Dupa zilele acelea friguroase ale inceputului de septembrie cu temperaturi mai mici decat normalele inceputului de toamna au urmat zile foarte calduroase. Cand spun asta ma refer la zile de 35 de grade ziua si noaptea minime de peste 20 de grade. Chiar daca nu au fost multe aceste zile, temperaturile inregistrate au fost cu mult peste ce este normal la inceput de septembrie, fost chiar zile de vara.

 Si pentru ca veni vorba de vara sa spunem ca anul acesta am simtit-o din plin. In ultimii ani, cu schimbarile climatice la nivel mondial, nici vara n-a mai fost vara. Cateva zile foarte calduroase, in rest ploi si vreme rece din iunie pana in septembrie. Anul acesta ne-am bucurat de caldura din iunie si pana zilele trecute chiar daca au fost si zile mai racoroase. De-acum temperaturile sunt in scadere si chiar daca vor mai fi zile calduroase vor fi potrivite cu perioada asta a anului. Cu vara ne vom intalni la anu' sau pe alte meleaguri unde primavara si vara sunt vesnice!


 Pentru ca locuim in Hajdu de 3 luni va putem spune ce se mai intampla pe-aici zilele astea, care e viata statiunii toamna. Inca de la 1 septembrie comerciantii ambulanti de suveniruri au inceput sa-si restranga activitatea, unul cate unul au plecat astfel incat zilele astea nu mai gasesti niciunul. Si supermarketurile din oras si-au modificat orarul astfel incat dupa ora 20 nu gasesti deschis decat la nonstop. Terasele s-au inchis insa din bunatatile gastronomice unguresti va puteti bucura in restaurantele care functioneaza in continuare. Fiind o statiune termala, Hajduszoboszlo are turisti tot timpul anului. Pe strada intalnesti cupluri sau grupuri de varstnici veniti la tratament care se bucura de o plimbare si de linistea acestei perioade. Pentru cei stresati de aglomeratia marilor orase, de locul de munca sau de alte activitati aici e locul unde isi pot capata linistea.

 Cei de la spatii verzi pregatesc orasul pentru iarna. Peluzele cu flori care au bucurat toata vara ochii turistilor si care inca mai aveau viata( unele dintre ele) au fost curatate, sapate in asteptarea stratului de zapada. Mai e pana atunci, speram, dar se pare ca pe-aici nu se pun panselute pe care sa le inghete zapada. :) In fata geamului avem una din cele 2 fantani arteziene ale orasului si ne-asteptam din zi in zi sa fie inchisa si curatata, pregatita pt iernat. Asta spre dezamagirea fiicei noastre mijlocii, Sara care isi incepe ziua uitandu-se pe geam la apa. 

 Magazinele de haine si-au schimbat aspectul vitrinei, pulovere, treninguri, pantofi si geci luand locul tricourilor, slapilor si costumelor de baie. Colacele, mingile si alte jucarii gonflabile pentru plaja au disparut, locul lor fiind luat de ghiozdane, caiete si alte rechizite scolare. In zilele de lucru mai sunt oameni care umbla la cumparaturi, la lucru, la medic, etc insa in weekend e aproape pustiu. Pentru cei ce iubesc linistea aici si acum e locul unde trebuie sa fiti!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu