miercuri, 9 septembrie 2015

Inceput de septembrie in Hajduszoboszlo

S-a racit vremea brusc si foarte mult pentru aceasta perioada calendaristica. Minime noaptea de 7 si 8 grade iar ziua in jur de 19-20 grade. Frigul a gonit turistii, in plus perioada concediilor s-a cam incheiat, incepe scoala..
 
Aseara am iesit la o plimbare in jurul orei 22. Oamenii pe care i-am intalnit pe strada ii puteai numara pe degete si unde in urma cu o saptamana - zece zile strada era plina de turisti si toate terasele pline, acum pustiu si totul inchis.
 
S-a terminat sezonul si semnele sunt peste tot. Frigul si lipsa turistilor in numar mare i-a facut pe vanzatorii de porumb, popcorn si hot dog sa stranga tarabele. Multe din locurile de joaca pentru copii cu tobogane gonflabile, trambuline si trenulete cu vagoane in forma de personaje cunoscute de desene animate s-au inchis. Si parcul de distractii pentru adultii iubitori de adrenalina s-a inchis.
 
Muzicantii care seara de seara creau atmosfera in strada nu-si mai fac aparitia. Nici rockerul de varsta a doua care incanta audienta cu melodii cunoscute din anii 80-90, nici cei trei tineri chitaristi cu melodii din repertoriul Beatles nici macar indienii nelipsiti seara de seara.
 
Daca la fiecare colt gaseai o vitrina cu inghetata sau un dozator de suc rece care sa te racoreasca imediat, numarul lor s-a imputinat considerabil si cum vine seara si cele putine care au mai ramas nu mai sunt disponibile. Nici clatite uriase, nici fructe confiate, nici chipsuri din cartofi pe bat nu mai poti gasi de la o anumita ora cand lumea nu mai circula.
 
Doamna care facea tatuaje dragute, stralucitor colorate tuturor copiilor amatori de asa ceva, dar nu numai copiilor, nu-si mai face aparitia, nici tanarul care facea jonglerii cu mingea de fotbal nu mai are audienta, la fel mimul si dansatorii de step. Bicicletele cu 4 roti de 2 si 4 persoane nu mai sunt disponibile iar trenuletul circula cand si cand cu doar 3 vagoane si cu cativa turisti zgribuliti de frig.
 
Terasele nu mai au program muzical asa cum ne obisnuisera in fiecare seara si doar intr-un loc unde se poate manca ungureste si bea bere mai canta o doamna melodii ritmate ca putinii turisti sa se mai incalzeasca la un dans. Pentru ca e o statiune termala turisti vor fi in orice anotimp, sunt multe persoane care apreciaza binefacerile apei termale pentru diverse boli.
 
 Insa turistii de sezon s-au dus.. E aproape pustiu si e doar inceputul lui septembrie...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu