marți, 3 noiembrie 2015

Toamna in Hajduszoboszlo

Aventura noastra continua. N-am mai scris de multa vreme nimic despre ce se intampla in Hajduszoboszlo in aceasta perioada dar am fost tot aici. Am asteptat caldura la calorifer, apartamentul in care stam fiind conectat la reteaua de incalzire a orasului. In jurul datei de 15 octombrie s-a pornit asta pentru ca au fost cateva zile cu minime foarte mici. 

Toamna s-a instalat judecand dupa culoarea frunzelor copacilor altfel o priveliste incantatoare. Va spuneam despre peluze in ultima postare, ele n-au ramas pregatite pentru zapada caci au aparut...panselute! Se pare ca astea sunt florile toamnei tarzii probabil si pentru faptul ca la primavara nu mai trebuiesc puse alte flori. Asa ca scuze pentru presupunerea mea si haideti la admirat panselute. 

Daca in sezon localnicii nu se deosebesc de turisti, acum se poate observa foarte bine viata statiunii. Aici in centru unde locuim, statia de autobuz e plina de elevi care asteapta autobuzul, pe strada vezi copii insostiti de mamici si bunici care merg/vin de la scoala si strada este destul de aglomerata la ora cand se incheie programul de lucru. Oamenii muncesc dar si sarbatoresc, in octombrie fiind mai multe manifestari cultural artistice. Una din cele doua sarbatori nationale ale Ungariei a fost pe 23 octombrie zi in care oficialitatile din administratia orasului, politie, pompieri, biserici au depus coroane de flori la monumentul din fata primariei. 

O alta sarbatoare a fost cea a culesului viilor, cel putin asa am inteles din afisul care anunta evenimentul. Pentru cei din Baia Mare, un fel de sarbatoarea castanelor, fara castane la scara mult mai mica. Adica standuri cu fel de fel de lucruri: incaltaminte, imbracaminre, prajituri, bijuterii, produse afumate de casa, jucarii, suveniruri, etc.

In parcarea din fata intrarii la strandul acoperit s-a instalat un cort urias in care lumea putea sta la masa sa guste din bucatele traditionale gatite special si sa asculte muzica populara sau sa urmareasca spectacolul de dansuri. Sigur, toate astea la un pahar de vin chiar si fiert, de palinca, o bere sau doar o cafea. Apropo de cafea, am baut si noi una la o cafenea ambulanta despre care citisem. Cafeneaua pe bicicleta, o idee interesanta de afacere care vinde o cafea foarte buna(noua ne-a placut) dar si ceaiuri, capucino, sucuri. 

La inceput de noiembrie aici, ca si in Ardeal, se sarbatoresc mortii, un fel de Luminatie. Magazinele sunt pline cu fel de fel de lumanari si candele precum si coronite din flori artificiale inca din septembrie. La monumentul eroilor din vecinatatea noastra s-a tinut o slujba aseara si s-au depus coroane de flori. 

 De-acum incep pregatirile pentru Craciun. Am vazut deja cabluri insirate pentru iluminatul stradal, se pare ca va arata foarte bine orasul. Cu ajutorul lui Dumnezeu noi nu vom fi aici atunci caci pe 26 noiembrie avem bilet de avion cu destinatia Tenerife. 


In rest, pentru haine ieftine s-a deschis de azi un magazin chinezesc mare in Tesco unde gasesti lucruri (de toate!) destul de bune la preturi foarte ok. Noi am pus ochii pe o valiza faina care ne lipseste pentru a pleca in Tenerife. 

In urma cu o saptamana am facut o plimbare cu trenul la Debrecen, a doua decand suntem aici. Ne-a surprins placut pretul biletului care pentru doi adulti si un copil peste 6 ani am platit 105 forinti, adica 1,5 ron pe un sens pentru o distanta de aproximativ 25 km. Debrecen este un oras de vizitat! Nu am avut prea mult timp sa stam si n-am vizitat nimic concret, doar ne-am plimbat prin centru si am ramas foarte impresionati de tot ce am vazut. La plimbarea precedenta am fost pentru scurt timp prin cele 2 mall-uri din centru.

 Pana la urmatoarea intalnire va dorim sedere placuta in Hajduszoboszlo!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu